En guide til dit selvslag af bolig

Selvom det fleste danskere vælger at gå den traditionelle vej ved at gøre brug af en ejendomsmælger, når boligen skal sælges, så vælger nogen alligevel at gøre det selv. Har man været i nærheden af artikler, som hedder noget med “sælg bolig uden mægler“, så vil man nok vide, at det kaldes et selvsalg. Hvis man har gået og overvejet at dette, så giver det mening at være lidt bevidst om, hvad man skal have in mente. 

Gåde råd til selvsalget

Prisen er selvfølget ret vigtig ved et boligsalg. Sætter man prisen for høj, så bliver det sværere end nødvendigt at sælge huset, men sætter man prisen for lav, så får man en dårlig handel. Dermed handler det altså om at kigge på markedet, især udbud og efterspørgsel. Forskellige sider på internettet kan bruges til at finde andre boliger og deres priser, så der kan dannes et overblik over prisstandarderne. 

Man skal også sørge for at få fat i de dokumenter, som der skal bruges til selvsalget. Dette kan, blandt andet, være BBR-meddelelse, jordforureningsattest, ejendomsvurdering eller pantebrev. Der er flere dokumenter end nævnt her, som man skal have fat i, men det er i hvert fald vigtigt at have dem alle sammen. 

Boligen skal også markedsføres. Her kan man altid se, hvordan andre markedsføre deres boliger. Der ska også tages nogle billeder af boligen, hvilket man enten kan gøre selv eller hyre en fotograf til. En beskrivelse af boligen med vigtige oplysninger til potentielle købere skal også laves. Her har man også mulighed for at være lidt kreativ, hvilket kan gøre det lidt spænendende.  

Når man så har fundet nogle interesserede købere, så skal boligen også vises frem for dem. Her er det vigtigt at være forberedt, så de potentielle købere kan få en god fremvisning med de relevante informationer. Det vil også være en god idé ar ryde op og gøre rent inden fremvisningen.

Kontakt også en energikonsulent gennem Energistyrelsen, så der kan blive udarbejdet et energimærke og -plan, som viser boligens energimæssige stand. Dette er lovpligtigt, så det er meget vigtigt at have in mente. 

Købsaftalen er også utrolig vigtig at udarbejde. Her er der flere juridiske og økonomiske aspekter, som man skal have in mente, så dette skal gøres ordentligt. 

Og til sidst…

Få fat i en boligadvokat. Dette burde altid nævnes, når man snakker om selvsalg. En boligadvokat vil kunne rådgive en under hele processen med at sælge sin bolig, og det er især ved de juridiske aspekter, såsom diverse dokumenter og købsaftalen, at advokaten kan gøre forskellen. Disse aspekter kan også være lidt besværlige og omhandle meget usikkerhed for sælgere, så en boligadvokat vil altid være en rigtig god idé. Den er også billigere end en ejendomsmælger, så prisen behøver man ikke at bekymre sig om.