Grave med minigraver eller med en gravemaskine nære træd

Ofte når man bygger nye gange, graver eller laver andre ændringer på en grund eller i en have, så er der ofte gamle træer i nærheden som kræver opmærksomhed, man skal selvfølgelig forsøge at passe godt på dem og passe på deres rødder. Men hvordan gør man det – og hvor tæt kan man grave ved træerne uden at ødelægge dem?

Forskellige træer er forskelligt følsomme over for forstyrrelser af deres rødder, nogle tåler faktisk slet ikke noget, hurtigt kommer de til at lide af råd eller viser tegn på sygdom, hvis man beskadiger rodsystemet under udgravning i området.

Står du og skal grave tæt omkring et træ, er det stadig vigtigt, at du ikke fjerner nogen af ​​de rødder, der vokser inden for kronens dryplinje. Tænk på, at den største rodmasse er i det øverste jordlag, ned til ca. 40-50 cm. Herunder er det næsten ingen rødder. Det skiller sig dog en del fra hvad træd det handler om.

Beskyttelseszone for store og små træer

Den såkaldte ”beskyttelseszone” er et begreb til at angive cirka i hvilket område trærødderne er til stede, ved træet. Inden for denne zone er det absolut en dårlig idé at grave eller på noget som helst ellers påvirke jordbundsforholdene. Små træd kan man grave en meter fra kronen og store træd kan du roligt grave 4 meter fra kronen.

Hvis du er i tvivl spørg en professionel til råds

Hvis du lejer en gravemaskine med fører, så er de forsikrede hvis de kommer til at ødelægge et træd. Men hvis du selv tænker at leje en minigraver og grave selv, så kan du spørge dig til råds på diverse forum. Vi anbefaler alligevel at du tager hjælp at en entreprenør, hvis du skal grave omkring træd som risikerer at falde over dit hus. Hvis et træd falder in i huset og de er selvforskyldt så dækker ikke din forsikring.