Hvad bruges en momentnøgle til?

momentnoegle-carl-ras-vaeg

En momentnøgle giver dig sikkerhed og forhindrer beskadigelse af materiale og skruer. Skrueforbindelser strammes ofte for tæt med konventionelle værktøjer. Klassikere er for tæt monterede aluminiumsfælge på dæk i biler, styrelejer i cykler eller fræsning eller skærehoveder i værktøjsmaskiner. Typiske konsekvenser er en for strammet eller revet tråd, der skal repareres eller endda udskiftes og forårsager uproduktiv nedetid. Stramning ud over det specificerede tilspændingspunkt kan også føre til øget materialespænding og for tidligt slid. Derudover er forbindelser, der er for stramme eller for stramme, vanskelige at løsne.

Hvordan fungerer en momentnøgle?

Momentnøgler forhindrer det moment, som brugeren udøver, i at virke uhindret på stikket. Sådan virker det:

  • Du indstiller momentet på skruenøglens håndtag ved hjælp af en skala eller et digitalt display i Newton-målere (Nm eller NM). Lås først op for låsemekanismen, som forhindrer utilsigtet justering under arbejdet. Kraften er valgt inden for det arbejdsområde, der er specificeret i produktbeskrivelsen, hvor værktøjet kan justeres.
  • Mange modeller har en to-trins indstilling: Brug den grove indstillingsskala til at vælge den næste lavere skalaværdi for den målrettede Nm-værdi. Derefter tilføjes den manglende Nw-værdi til målspændingsmomentet ved hjælp af den fine skala.
  • I tilfælde af en omskiftelig model med drejning med uret og mod uret skal du indstille rotationsretningen på omskifterhåndtaget eller ved hjælp af push-through-firkanten. Fastgør nu den nødvendige stikkontakt, topnøgleindsats eller skruetrækkerbit til drevfirkanten på hovedet af momentnøglen – og du er klar til at gå.

Før du bruger momentnøglen

Vær opmærksom på at fjerne alt snavs, før du bruger momentnøglen. Boltene skal være rene, inden du spænder dem. Hvis der er snavs eller andet, kan det forstyrre momentnøglens evne til at måle præcist. Det er en god idé at bruge sikkerhedsbriller, når du skruer, i tilfælde af at bolten sprænger.

Digital momentnøgle kan være en fordel

Med en digital momentnøgle måles tilspændingsmomentet ved hjælp af en trækmåler. Brugeren specificerer det ønskede mål og målværdier ved hjælp af kontrollerne på håndtaget. Momentet vises via lysdioder eller på et digitalt display. Et elektronisk signal rapporterer, at det ønskede drejningsmoment er nået.