Elinstallation – hvad er elinstallationsarbejde?

Som privat boligejere, så kan det være en udfordring at holde styr på, hvad arbejde der hører under elinstallation som kræver autorisation. Men faktum er at det ganske simpelt, autorisations krævende arbejde gælder alt arbejde, der har til formål at udføre, reparere eller foretage ændringer på el-anlæg, permanent at tilslutte enhver form for udstyr til et el-anlæg eller at ændre på enheder, der er tilsluttet en eltavle og de faste elinstallationer. Har du brug for at ændre noget i dine faste elinstallationer, så er det en autoriseret elektriker, som du skal have fat i.

Hvorfor kan du ikke klare el-opgaven selv?

Forkert tilsluttede kabler eller elektrisk udstyr kan være livstruende. Ledninger, der ikke er trukket korrekt, kan forårsage en kortslutning, der forårsager brand. Bor du i et gammelt hus eller lejlighed, er det din pligt som at boligejer løbende lade et elektrikerfirma gennemgå boligens elinstallationer. Hvis du selv udfører el-arbejde uden at være autoriseret elektriker, er det arbejdet som du udfører ulovligt.

Hvordan ved jeg om den elektriker jeg hyrer er autoriseret?

På Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside, så kan du søge på virksomhedens cvr-nummer, og så burde du kunne finde frem til virksomhedens autorisationsnummer. Hvis du ikke kan finde elektrikeren du søger på i autorisationsregistret, så bør du spørge dem hvem der står for kvalitetssikring i selskabet. Igen, det er dit ansvar at der ikke bliver udført ulovligt arbejde på dine elinstallationer.

Hvad er kvalitetssikring?

Kvalitetssikring er en form for egenkontrol program som elinstallatører bruger for at sikre at elektrikersvendene udfører sit arbejde korrekt og efter lovens alle regler. Det foregår sådan at elektrikeren tager billeder både før og efter opgaven og så ser elinstallatøren efter hver eneste opgave. Det er omfattende ekstra arbejde og er den største årsag til hvorfor det koster mere at hyre en elektriker end andre håndværkere f.eks. en maler.